duminică, 17 iunie 2012

Tarta cu Fructe

Visam un desert plin de culoare si fructe de toate felurile. Cu un blat crocant si o crema fina, de vanilie. Asezate frumos, intr-o tava la fel de colorata si rezistenta. Noroc cu cei de la Kitchen Shop, care comercializeaza o multime de obiecte din ceramica de la Emile Henry, printre care si aceasta, aflata la loc de cinste in bucataria noastra. La Kitchen Shop gasiti o gama foarte variata de culori pentru aceste ceramice, si va spun, a fost tare greu sa ma decid, dar pana la urma verdele acesta crud a fost castigator :)
Pentru o tava de 30 de cm am folosit:
  • 100 g unt rece
  • 200 g faina
  • 1 galbenus pentru blat
  • 2 linguri zahar pudra
  • 50 ml apa foarte rece
  • 650 ml lapte
  • 3 oua + 1 galbenus pentru crema
  • 80 g zahar fin
  • o pastaie de vanilie
  • 40 g amidon
Pregatim aluatul dupa metoda bine cunoscuta: cernem faina intr-un vas si adaugam untul rece taiat cubulete. Cu o furculita pasam untul pana amestecul incepe sa semene cu niste firmituri si amestecam cu zaharul pudra. Adaugam galbenusul si il omogenizam. 
Din apa foarte rece (pe care am obtinut-o din 2 cuburi de gheata si putina apa rece), luam cate 2-3 linguri si le amestecam in faina. Daca e nevoie, mai punem 1-2 linguri, ca sa obtinem un aluat omogen si elastic. Pentru toate operatiunile, am folosit doar furculita, ca sa nu-l incalzesc cu mainile. Formam o bila din aluat, o invelim in folie si o lasam vreo 30 de minute la frigider.
 Intre timp punem laptele si vanilia la foc mic, pana ajunge aproape la punctul de fierbere. Dam de pe foc si lasam sa se raceasca si sa infuzeze. Despicam batonul de vanilie si il crestam. Razuim miezul de vanilie si il punem inapoi in lapte.
Dupa timpul de relaxare, intindem aluatul pe o suprafata presarata cu faina si il asezam apoi in tava, inclusiv pe pereti. Intepam din loc in aluatul cu o furculita si il mai punem la frigider vreo 15 minute. Incingem cuptorul la 180 de grade, iar peste aluat asezam o hartie de copt peste care urmeaza boabe de fasole, sau in lipsa, paste :) Asta ca sa stea aluatul si sa nu-si strice forma. Coacem blatul la 180 de grade 15 minute, apoi aruncam pastele si hartia de copt si mai coacem vreo 7-8 minute. Scoatem de la cuptor si lasam sa se racoreasca putin, pana terminam de pregatit crema.

Batem ouale si galbenusul impreuna cu zaharul. Dizolvam amidonul in cateva linguri din laptele cu vanilie si le amestecam pe toate cu ouale. Tunam crema peste blat si punem inapoi la cuptor pentru vreo ora, la 180 de grade, pana cand crema se intareste pe margini si blatul se rumeneste pe margini. Chiar in mijloc crema este putin lichida, ea se va intari pe masura ce se raceste.
Ornam cu multe fructe divers colorate, noi am folosit ananas, capsuni, afine, nectarine, kiwi.





12 comentarii:

Adela Zilahi spunea...

Superba tarta, cu asemenea fructe e mai mult decat delicioasa! O saptamana minunata!

Carmen spunea...

Multumim Adela, si tie o saptamana frumoasa :)

Antonina spunea...

Minunata tarta!! Si-mi place tare culoarea vasului. Pupici

Alina---Explora Cuisine spunea...

Mmmm, ce bine arata, ai manca jumatate din tarta dintr-o privire :)

Emily spunea...

superba tarta :*

In bucatarie la Sidy spunea...

Ce de culoooooooooooori !!!!Minunat arata.
De gust....nici nu pomenesc.
Te tzuc, duminica relaxanta !

Anonim spunea...

O adeavarat simfonie de culori, este minunata tarta! :)

Bianca spunea...

eu acum o fac, dar ma intrebam daca iese usor din tava dupa ce se raceste. blatul pare ok, multumesc pentru reteta, acum ramane sa vedem crema.

Carmen spunea...

Bianca, depinde de indemanare si putin de noroc sa scoti tarta din forma. sincer, eu nu am incercat prea des, pentru ca se poate rupe, dar fiind acoperita cu fructe, se mascheaza eventalele defecte :)

Bianca spunea...

Carmen, multumesc pt raspuns. am reusit sa o scot din tava, a iesit frumos. insa am avut o alta problema, crema nu s a inchegat bine nici macar dupa o noapte de stat la frigider. ca sa intelegi ce vreau sa spun, e inchegata pe jumatate. recunosc ca n am tinut o la cuptor decat vreo 45 min, dar m am temut ca se arde aluatul pt ca incepuse sa se inchida la culoare. n am deposit 180 grade, dar e posibil sa fie asta problema, ca a stat cu 15 min mai putin la cuptor??? multumesc

Carmen spunea...

Bianca, cred ca era nevoie de ceva mai mult timp la cuptor. Cand scoti din cuptor, crema este putin lichida in mijloc, intr-un cerc de cativa cm, dar in rest trebuie sa fie inchegata. Ca sa nu se arda aluatul, poti acoperi marginile cu folie de aluminiu.

Bianca spunea...

Carmen, era pe margine inchegata, dar cred ca mai mult la suprafata. e adevarat ca centru era lichid si apoi s a mai inchegat, dar nu sufficient. asa o sa fac, o sa o las mai mult si o sa acopar marginile. multumesc