Cam o data pe an, imi aduc aminte cat de buna e supa de ceapa, si ma apuc s-o pregatesc :) Anul trecut v-am propus o varianta, asa ca anul acesta m-am gandit sa incerc putin altfel. De data acesta cred ca iesit mult mai buna, foarte aromata, ca sa nu zic de cat de "aromata" era bucataria noastra, si nu numai, de la ceapa care era la calit :)) Dar cu toate geamurile deschise si hota pornita, am supravietuit sa va aratam reteta :)
Pentru 5 - 6 portii supa avem nevoie de:
- 5-6 cepe albe, rosii sau amestecate
- 1 litru supa de legume sau de carne
- 200 ml vin alb sec
- 2 - 3 linguri ulei
- 100 g cascaval razuit
- cateva felii de paine
- 1 lingurita zahar
- 2 frunze de dafin
- cimbru uscat
- sare, piper
Curatam ceapa si o taiem solzisori. Acum e momentul sa testati trucurile anti-plans, pentru ca este nevoie :))
Incingem uleiul si calim ceapa cateva minute, pana cand se inmoaie, la foc mic. Adaugam zaharul si lasam ceapa sa se caramelizeze, cu capac, vreo 20 - 30 de minute, amestecand din cand in cand, mentinand focul in continuare mic. Este bine sa folositi o oala sau o cratita in care ceapa sa nu se arda si nici sa nu se lipeasca. Sau puteti folosi o tigaie mai mare de teflon pentru calitul cepei, iar apoi combinati ingredientele intr-o oala.
Cand ceapa este rumenita, adaugam supa, 1 cana de apa, vinul, cimbrul, frunzele de dafin, sare si piper. Lasam inca 30 de minute sa fiarba cu capac. Dupa acest timp, scoatem frunzele de dafin si supa este gata.
Pentru servire, punem supa in boluri, peste asezam cate o felie sau doua de paine prajita, presaram cascaval razuit peste si dam la cuptor sau la cuptorul cu microunde, pana se topeste cascavalul.
Pentru servire, punem supa in boluri, peste asezam cate o felie sau doua de paine prajita, presaram cascaval razuit peste si dam la cuptor sau la cuptorul cu microunde, pana se topeste cascavalul.
Un pont important este sa folositi supa de zarzavat sau de carne, altfel gustul final va fi mult mai fad. Pentru supa de zarzavat, fierbeti 2 morcovi, 2 cartofi, 1 pastarnac si o bucata de telina pana cand sunt toate legumele patrunse. Noi am folosit o supa de carne, pe care am obtinut-o dintr-o bucata de piept de curcan pe care l-am folosit apoi la salata ruseasca. Gasiti reteta aici :)
Supa simpla, fara paine sau cascaval are cam 45 calorii la 100 de grame.
Supa simpla, fara paine sau cascaval are cam 45 calorii la 100 de grame.
4 comentarii:
Arata delicioasa supa, si este asa simpla. Eu nu am facut niciodata dar mananc destul de des la restaurant. Super!
N-am facut supa de ceapa dar ma cam tenteaza,arata super!
Fetelor, merita incercata si acasa, e tare simpla, si buna :) Doar ca trebe indurat mirosul cat timp se face :))
Arata tare bine...yammmy !
Trimiteți un comentariu