O prajitura rasturnata cu ananas care isi asteapta randul de vreo aproape un an :)) Yup, a trecut ceva de cand m-am gandit ca aceasta bunatate trebuie sa aiba un loc special la noi pe blog, dar de la idee pana la concretizarea ei e un drum lung, presarat de alte retete. Asteptam, de fapt, ustensila pentru curatat ananasul de la Kitchen Shop, pentru ca la aceasta prajitura trebuie ananas proaspat :)
Pentru vreo 8 portii, am folosit:
- 1 ananas mediu
- 150 g zahar brun
- 70 g unt
- 6 oua
- 6 linguri de zahar alb
- 4 linguri de faina
- 1 pliculet zahar vanilat
- 1 lingurita praf de copt
Intr-o cratita cu diametrul de 26-27 cm punem untul taiat cubulete mici, zaharul brun si le incalzim la foc mic. Dupa ce s-au topit lasam sa se raceasca, timp in care curatam ananasul. Aici ne chinuiam putin inainte de a avea feliatorul de la Kitchen Shop, dar acum doar taiem capetele ananasului si restul merge foarte usor, pe principiul tirbusonului :) In doar intr-un minut ramanem cu partea buna a ananasului, coaja si miezul lemnos indepartandu-le imediat. Taiem ananasul in bucatele pe care le punem in cratita peste unt si zahar.
Mixamgalbenusurile cu zaharul bine de tot pana acesta se dizolva, dupa care incepem sa adaugam faina putin cate putin, zaharul vanilat si praful de copt. Atentie, nu folositi mixerul cand incorporati faina pentru ca blatul se va lasa foarte tare, asa ca amestecati cu o lingura de lemn. Cand totul este omogenizat adaugam albusurile batute spuma. Tot acest aluat se toarna in cratita peste ananas si se da la cuptor la 180 de grade. Dupa aproximativ 50 de minute stingem focul si mai lasam cuptorul inchis vreo 10 minute. Scoatem de la cuptor si rasturnam pe un platou cat inca este cald, pentru a nu apuca sa se lipeasca de cratita.
Odata rasturnat zaharul topit va intra in pandispan si il va insiropa foarte bine. Pentru decor am folosit niste visine din dulceata, dar pot fi inlocuite cu cirese confiate sau cu frisca, dupa preferinte.
2 comentarii:
o tarta foarte buna!
mmm.....trebuie sa fie o buntate!
Trimiteți un comentariu