Pe langa amintirile frumoase cu care am ramas dupa petrecerea de 1 Mai Muncitoresc, am facut rost si de o reteta noua, o prajitura cu rubarba, pe care am botezat-o Corina, pentru ca de la ea avem si reteta, si rubarba :) Cum pe la Bucuresti nu se gaseste rubarba, aceasta e prima data cand o folosim si, desi eram putin sceptici, ne-a placut atat de mult, incat am facut si un compot. Rubarba se mai numeste si rabarbura sau revent si e o leguma cu frunze mari, de la care se folosesc tijele carnoase, cu gust acrisor, frunzele fiind toxice.
Pentru o tava de minim 24x38, avem nevoie de:
- 8 oua
- 16 linguri (350g) + 100 g zahar
- 16 linguri ulei (100g)
- 20 linguri apa fierbinte
- 16 linguri faina (400g)
- 5-6 tije de rubarba
- 1 praf de copt
- 1 lingurita scortisoara macinata
Spalam tijele de rubarba si le curatam de primul strat de coaja, cu ajutorul unui cutit. Se desprinde foarte usor, asa ca merge repede :) Taiem rubarba curatata in bucatele si o amestecam cu 100 g zahar si scortisoara.
Separam ouale, albusurile le batem spuma, iar galbenusurile le amestecam cu cele 16 linguri de zahar. Pentru ca sa mearga mai usor, am folosit zahar fin, si am mixat bine, pana s-a dizolvat aproape complet. Adaugam cele 16 linguri de ulei, si mixamin continuare.
Continuam cu praful de copt si apa fierbinte, amestecand mereu. Adaugam faina si amestecam cu o lingura de lemn pana se incorporeaza.
Adaugam in aluat albusurile batute spuma, amestecam de sus in jos, ca sa ramana pufoasa compozitia. Turnam aluatul intr-o tava unsa cu putin ulei si tapetata cu faina si pe deasupra punem bucatelele de rubarba si sosul cu scortisoara. Dam la cuptorul incins la 180 de grade in jur de o ora, pana cand se rumeneste, iar o scobitoare infipta in aluat iese curata.
Taiem cu grija prajitura, pentru ca este foarte frageda si pufoasa si o servim cu zahar pudra presarat pe deasupra. Un desert foarte simplu de pregatit, care are aproximativ 320 calorii la 100 de grame.
6 comentarii:
Tot evit sa cumpar rubarba, dar cand vad reteta ta, parca as incerca-o :) Arata foarte pufoasa si delicata!
Alina, sa stii ca merita incercata :) E putin acrisoara, seama cu visinele. Iar prajitura este foarte pufoasa si se pastreaza asa 3-4 zile. Asta daca rezista fara sa fie devorata :))
Ador rubarba. Si exact cum zice Alina... cand vad prajitura ta, mai ca-mi vine sa trag o fuga la market.. Numai ca o gasesc destul de greu, ba nu e, ba cand e .. nu sunt eu acolo :))
Arata taaare bine. Un week-end placut !
Multumesc Antonina, si sper sa gasesti rubarba :) Weekend placut!
Sarut mana stimata domnisoara sunt retete diverse pe blogul dvs de iti vine o foame sa mori dar eu as dori reteta mea preferata, un mic.
va raman indatorat pentru aceasta reteta cu stima Turli.
Draga Turli, data viitoare cand ne intalnim la gratar, pregatim reteta ta preferata, si iti dam un mic intreg :))
Trimiteți un comentariu