De mai multa vreme incoltise in mintea mea o idee nastrusnica... cum ar fi daca am coace chiftelele la cuptor in loc sa le prajim in ulei. Nu numai cum ar iesi la gust, dar si cum ar fi primita aceasta idee de jumatatea masculina a familiei. Ei bine, ideea a fost primita neasteptat de bine, oricum i-am lasat si lui cateva chiftele sa le prajeasca :)) iar diferenta de gust intre cele doua variante a fost insesizabila. Difera putin aspectul, dar fiind prima tentativa de acest gen, am ales o reteta care sa macheze eventualele probleme. Principala mea grija era sa nu iasa prea uscate, dar au fost zemoase, la fel ca cele prajite. Deci fara ulei ars pe aragaz, fara stat la pazit chiftele cat se prajesc, fara miros in toata bucataria/casa... cred ca de acum vom face chiftele mai des :))
Pentru vreo 6 portii, avem nevoie de:
- 1 kg pulpa de porc
- 2-3 cepe
- 1 morcov
- o bucata telina (cat o telina potrivita)
- 3 felii de paine
- 1 cartof
- 2 oua
- 500 ml suc de rosii
- cateva linguri faina
- 1 lingurita zahar
- 1 legatura patrunjel
- 2 foi de dafin
- 4 linguri ulei
- sare, piper
Tocam cepele marunt si le calim in uleiul incins pana se rumenesc, iar apoi le lasam sa se raceasca.
Separat, tocam carnea, telina, morcovul si cartoful... multumiri tocatoruluicare ne-a facut treaba foarte usoara :)
Punem toate ingredientele proaspat tocate intr-un vas incapator, spargem deasupra ouale, punem ceapa calita si patrunjelul tocat fin. Adaugam feliile de franzele (fara coaja) inmuiate in putina apa si stoarse :) Mai presaram sare, piper si ne apucam sa framantam cu mana pana obtinem un amestec omogen.
Incepem sa formam chiftelele, umezind mainile dupa fiecare biluta :) Cel mai simplu e sa va puneti langa noi un bol cu apa, in care sa va udati mainile inainte de a lua din compozitie. Chiftelutele nu trebuie sa fie prea mari, luam pentru fiecare cam o lingura din compozitie si le formam in palme, dandu-le o forma rotunda.
Pregatim tava, in care punem hartie de copt. Mai pregatim o farfurie cu faina. Luam fiecare chifteluta, iar umezim mainile, o tavalim prin faina si o asezam in tava.
Dam la cuptorul incins la 200 de grade cam 30 de minute, dupa care scoatem tava si intoarcem fiecare chifteluta pe cealalta parte. Mai lasam vreo 20 de minute, pana se rumenesc.
Cum in tava n-au incaput toate chiftelele, o parte din ele le-am prajit. Adica in loc sa le punem in tava, date prin faina, le-am aruncat in uleiul incins si le-am intors cand se colorasera spre maroniu.
Chiftelutele astfel pregatite, le asezam intr-o cratita incapatoare, turnam sucul de rosii, jumatate de pahar cu apa si punem frunzele de dafin. Lasam sa fiarba la foc potrivit vreo 10 minute, adaugam zaharul, mai lasam cateva minute si chiftelutele marinate sunt gata. Dupa ce stingem focul, nu uitam sa scoatem frunzele de dafin din mancare.
Un pranz excelent, pe care l-am servit cu piure de cartofi si salata de castraveti. Bun de tot cu aproximativ 150 de calorii la 100 de grame.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu