joi, 20 mai 2010

Cheesecake cu Capsuni


Un desert foarte aromat, si pentru care nu e nevoie de cuptor. Ideea mi-a venit de la niste retete din Good Food, pe care le-am modificat pentru a obtine ceva delicios. Nu ca originalele nu erau delicioase :))
Inainte sa incepem, ar fi bine sa fac cateva precizari. Prajitura trebuie facuta cu o zi inainte de a fi servita, pentru ca trebuie sa stea la frigider cel putin vreo 3 - 4 ore ca sa se intareasca. Pentru ornat am folosit capsuni proapete si cat mai tari, fara urme de lovituri, pentru ca altfel se cam flescaiesc pe prajitura, si e pacat sa-si strice aspectul. Ar fi bine sa ornati cu putin timp inainte de a o servi, altfel capsunile vor lasa apa si se vor usca.

Pentru o tava cu peretii detasabili de 24 cm (8 - 10 portii) avem nevoie de:
Blat:
  • 1 pachet biscuiti digestivi (150g)
  • 100 g unt
  • 50 g nuci
Umplutura:
  • 300 g branza dulce grasa
  • 300 g capsuni + 200 g pentru decor
  • 150 g smantana slaba (12%)
  • 150 g smantana pentru frisca (36%)
  • 100 g zahar
  • 1 pliculet gelatina
  • 1 albus
  • zeama si coaja de la jumatate de lamaie
Sos (optional):
  • 150 g capsuni
  • 1 lingurita zahar
  • zeama si coaja de la jumatate de lamaie
Facem mai intai blatul, pentru care am maruntit biscuitii si nuca folosind tocatorul sau robotul de bucatarie. Topim untul si amestecam toate ingredientele bine, pana cand se omogenizeaza. Punem intr-o forma cu peretii detasabili si presam astfel incat sa obtinem un blat uniform. Dam la frigider pentru 30 minute - 1 ora, timp in care facem umplutura.
Acum sa ne ocupam de umplutura. Spalam capsunile, le curatam de codite si le taiem marunt. Punem gelatina la dizolvat in 100 ml apa rece si o lasam cateva minute sa se umfle. Intre timp, punem la incalzit smantana de 12%, pana se incalzeste, dar nu fierbe. Luam vasul cu smantana de pe foc si turnam in el gelatina, care se va dizolva imediat. Lasam sa se racoareasca si pregatim branza.
Am preferat sa folosesc piciorul vertical al mixerului pentru a pasa branza dulce si a obtine o consistenta cremoasa. Daca nu aveti un mixer cu picior vertical, amestecati bine cu o furculita. Adaugam zaharul, coaja si zeama de lamaie si omogenizam. Putem folosi in continuare mixerul ca sa se dizolve zaharul cat mai mult.
Cand amestecul de smantana cu gelatina a ajuns la temperatura camerei, il adaugam peste branza si amestecam. M-am bucurat ca am gasit smantana dulce pentru frisca, pentru ca nu vroiam sa folosesc frisca vegetala. Punem capsunile taiate si batem smantana pentru frisca cu mixerul pana se intareste. O adaugam peste amestecul de branza si capsuni, iar la sfarsit, incorporam albusul batut spuma.
Turnam umplutura peste blat si dam la frigider pentru cel putin 3 ore, pana se intareste. Scoaterea cheesecakului din tava e o operatiune destul de delicata, pentru ca sa nu se rupa nici umplutura, nici blatul. Asa ca, folosind un cutit subtire desprindem umplutura de peretii vasului, pe care ii inlaturam. Apoi, cu un cutit mai lat, desprindem blatul si mutam cheesecakeul pe un platou.
Sosul se face foarte simplu, punem toate ingredientele intr-un vas si folosim piciorul vertical al mixeruluica sa le pasam. Punem sosul intr-un bol si il tinem la frigider pana cand servim.
Ornam cheesecakeul cu capsuni taiate pe jumatate sau intregi si pe fiecare felie punem o lingura sau doua de sos. Cheesecakeul este foaaarte aromat si racoros, tocmai bun de facut vara. Nici nu va veti da seama cat de repede dispare, mai ales ca are cam 230 calorii / 100 grame cu sos cu tot.





4 comentarii:

Postolache Violeta spunea...

Apetisant arata!sunt convinsa ca e delicioasa!

Carmen spunea...

Vio, multumesc mult de vizita si te mai astept pe la mine :)

Anonim spunea...

Dar albusul de ou cand se foloseste ?

Carmen spunea...

Albusul batut spuma se adauga in umplutura, la final.