sâmbătă, 1 mai 2010

Ciorba de Pui a la Grec


Am facut zilele trecute cea mai buna ciorba de pui care exista (dupa parerea mea), si anume ciorba de pui a la grec. Cred ca a fost prima ciorba pe care am invatat sa o fac, si desi imi place foarte mult, nu am mai facut-o de vreun an si jumatate. Dar acum era momentul pentru ea, aveam si lamai bune, si carne de pui si tarhon. Uscat, pentru ca nu am gasit proaspat, dar a fost foarte aromat, so it was ok :)
Mi se pare ca lamaia este foarte potrivita sa acreasca aceasta ciorba, si nu are acelasi farmec daca s-ar folosi bors. Din cate am citit si varianta traditionala greceasta (ca doar ii zice a la grec) este cu lamaie.
Si daca tot ne-am luat un tocatornou, l-am inagurat cand am pregatit zarzavatul pentru ciorba :)

Pentru 6 portii avem nevoie de:
  • 6 ciocanele de pui
  • 3 morcovi potriviti
  • 1 ceapa
  • albitura
  • telina (nu am avut radacina, asa ca am folosit niste frunze pe care le aveam prin congelator)
  • 3 linguri de orez
  • 100 g smantana slaba
  • 2 oua
  • zeama de la 1 - 2 lamai
  • sare, piper
  • tarhon
Ciorba a la grec trebuie sa iasa putin mai groasa decat ciorbele obisnuite, de aceea punem mai multa smantana si ou. Daca vreti sa eliminati cat mai multe calorii, puteti folosi si iaurt in loc de smantana, dar la o oala de ciorba, diferenta nu prea e vizibila.
Incepem cu carnea de pui, noi am folosit ciocanele, dar la fel de bine merg si pulpe intregi, taiate in doua. Punem la fiert puiul, in 3 litri de apa, cu sare si cateva boabe de piper. Cand incepe sa fiarba luam spuma si lasam la fiert pana e carnea gata, aproximativ 20 de minute. Fierbem cu capacul pus intr-o parte, sau chiar fara pentru ca, mai ales la inceput, spuma de la pui da in foc foarte repede.
Intre timp curatam orezul, il clatim in 2 - 3 ape. Tocam zarzavatul cat mai marunt marunt, fie folosind un tocatorfie manual.
Cand s-a fiert carnea, adaugam zarzavatul si orezul si lasam la fiert inca vreo 15 minute. Dupa ce amestecam putin legumele, am pus si frunzele de telina, pe care le-am scos cand zarzavatul si orezul sunt fierte, pentru ca nu sunt bune sa ramana in ciorba.
Daca vi se pare ca apa a scazut prea mult, mai completati cu apa fierbinte, ca sa nu se opreasca din fiert.
Ciorba este aproape gata, mai trebuie adaugat oul, lamaia si smantana / iaurtul, operatiune care trebuie facuta chiar inainte de a stinge focul. Nu uitam ca inainte sa adaugam oul sa scoatem fruzele de telina, daca nu am folosit radacina. Batem cele doua oua ca pentru omleta, intr-un vas mai mare, adaugam zeama de lamaie, smantana sau iaurtul si omogenizam. Luam cate un polonic din ciorba si adaugam peste amestecul de ou, ca sa se obisnuiasca treptat cu temperatura :) Punem 2 - 3 polonice de ciorba, amestecam putin si rasturam totul in oala. Stingem focul imediat, adaugam tarhonul tocat marunt si putem spune ca am terminat.
Ciorba e buna calda, cu putin ardei iute pentru cine vrea, si are aproximativ 70 calorii la 100 grame, iar o portie are in jur de 290 calorii.



3 comentarii:

Laura spunea...

Tare buna ciorbica asta (ca la bunica acasa, eu fiind din Vrancea unde aproape toate ciorbele se fac cu smantana)dar o fac rar pentru ca lui Luci nu-i place.
Dar fara tarhon... nu-l sufar

Mihaela spunea...

oare iese la fel de buna si fara orez?

Carmen spunea...

Mihaela, orezul ii da ceva mai multa consistenta, dar cred ca e ok si fara. Nu va fi la fel, dar nici rea nu va fi.