De fapt prajitura aceasta este mai cunoscuta ca "prajitura aia cu galbenus deasupra", pentru ca are o glazura de galbenus. Imi tot povestise furnicutul de o prajitura foarte buna cu cacao si nuca, pe care o facea mama lui. Asa ca am cerut reteta cu prima ocazie, si iata ca am gasit ceva timp sa o facem si noi.
Este o prajitura foarte rapida simplu de facut, nu dureaza mai mult de 20 de minute pana se pune la cuptor. E tocmai buna de facut cand te grabesti, sau apar niste musafiri si nu ai altceva la indemana.
Este o prajitura foarte rapida simplu de facut, nu dureaza mai mult de 20 de minute pana se pune la cuptor. E tocmai buna de facut cand te grabesti, sau apar niste musafiri si nu ai altceva la indemana.
Pentru o tava de 40x25 am folosit:
- 6 oua
- 300 g zahar (200 + 100)
- 1 pachet margarina
- 150 g miez de nuca
- 200 g faina
- 3 linguri cacao
- 1 plic praf de copt
- zahar vanilat, esenta de rom
Amestecam margarina cu 200 grame zahar cat sa se omogenizeze. Peste adaugam cele 3 linguri de cacao, esenta de rom si zaharul vanilat.
Separam ouale si galbenusurile le lasam separat pentru glazura. Albusurile le batem spuma tare, eventual folosind un robotul de bucatarie si le adaugam peste restul ingredientelor.
Miezul de nuca trebuie maruntit, nu tocat complet, asa ca daca folositi un tocatortineti apasat doar cateva secunde, la cel mai mic nivel. Amestecam nuca maruntita, faina si praful de copt in bolul cu margarina si omogenizam bine.
Pentru ca mi se pare mult mai usor de manevrat, am folosit o tava in care am pus hartie de copt, pe care nu am mai uns-o pentru ca in compozitie era margarina. Alt avantaj al hartiei de copt este ca nu se prea muradeste tava, si e mult mai usor sa scoatem prajitura cu totul din tava, si sa o taiem apoi. Revenind la aluatul nostru, turnam in tava si dam la cuptorul incalzit la 190 - 200 de grade (nivel mediu) 10 - 15 minute, pana se intareste deasupra.
In timp ce aluatul e la cuptor, pregatim glazura din galbenusurile frecate cu restul de 100 grame de zahar. Dupa ce compozitia din tava se coace putin, si se intareste deasupra suficient cat sa nu se intre galbenusul in coca, punem glazura. Mai lasam la cuptor timp de 20 - 25 de minute, pana trece testul scobitorii.
5 comentarii:
Yummmmmyyyyy
Salut!super faina reteta! dar spune-mi si mie ce dimensiuni trebuie pt tava! adica sa nu iasa nici subtire....!
Ionela, multumesc pentru vizita :)
Pentru cantitatile din reteta, tava trebuie sa fie cam 40x25. Tava de la aragaz este prea mare pentru ca prajitura trebuie sa aiba cam 1 deget si ceva grosime.
multumesc pt raspunsul promt si pt vizita pe blog! vasazica se foloseste tava de la aragaz!
ma refeream la cea micuta ( cea cu care vin aragazurile acum )40/25 acum am masurat-o!
apropo de prajituri cu mere vezi daca-ti place cea postata acum! e proaspata!
Trimiteți un comentariu