vineri, 21 mai 2010

Pui Kung Pao

Am vazut ca aceasta reteta circula sub doua nume: pui kung pao sau gong bao, din cate stiu, varianta oficiala ar fi kung pao, de-asta am numit asa reteta. Imi place mult puiul pregatit astfel, pe langa faptul ca e taaare picant, imi aminteste de cand am fost prima data la un restaurant autentic chinezesc unde am descoperit acest fel de mancare. Bine, de fapt furnicutul a descoperit-o, dar ne-a placut asa mult, ca am cautat repede reteta si am facut si acasa.
Pentru 2 portii avem nevoie de:
  • 1 piept de pui dezosat
  • 3 linguri de alune (cam 40g, preferabil simple, sau doar prajite)
  • 8 - 10 chilli uscati, fara seminte
  • 3 - 4 linguri ulei
  • 1 lingurita ghimbir macinat (sau 5 - 6 felii ghimbir proaspat)
  • 1 legatura usturoi verde (sau 2 - 3 catei)
  • 1 legatura ceapa verde (sau 1 tulpina de praz)
  • 2 linguri sos soia
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita otet
  • 4 linguri apa
  • 1 lingurita faina
Marinata:
  • 2 linguri faina
  • 2 linguri sos soia
  • 1 paharel de vin
  • 1 lingurita ulei
Preparam marinata, amestecand toate ingredientele. Pieptul de pui poate fi inlocuit si cu pulpe dezosate, fara pielita. Taiem puiul cubulete mici si il lasam la marinat pentru 30 - 45 minute la frigider.
Intre timp, pregatim un sos pe care il vom folosi mai tarziu, amestecand 2 linguri sos soia cu zaharul, otet, apa si 1 lingurita de faina.
 Dupa ce puiul s-a marinat, incingem 1 - 2 linguri de ulei in wok si prajim puiul cam 3 sferturi. Il scoatem din wok si il lasam aproape, pentru ca il vom pune inapoi la facut.
Punem in wok 2 linguri de ulei si il lasam sa se incinga bine. Adaugam apoi usturoiul taiat marunt si ghimbirul. Amestecam si lasam cam 1 minut dupa care adaugam si chilli uscat, fara seminte. Noi am avut ardei iute uscat, asa ca i-am taiat in 3, ca sa fie mai mici. Alte dati am folosit chilli cumparat, care poate fi lasat intreg. Lasam cateva minute sa se rumeneasca si adaugam puiul.
 Invartim bine, punem capacul si lasam vreo 2 - 3 minute, dupa care punem si alunele. Adaugam sosul, omogenizam si dupa ce mai fierbe cateva minute, adaugam si ceapa tocata marunt. Mai lasam la foc vreo 5 minute, ca sa se patrunda si ceapa sau prazul. Daca este nevoie, mai adaugati cate o lingura de apa, pentru ca faina este posibil sa se intareasca cam tare.
Servim cu garnitura de orez simplu, si retinem ca puiul are cam 245 calorii la 100 grame. Dar e atat de picant incat se accelereaza metabolismul :)


Printeaza reteta (fara imagini)

3 comentarii:

Elena Toma spunea...

Grozava reteta! Ma bucur ca participi cu ea la concurs!

Anonim spunea...

nu se pune otet ci vin de orez sau dry sherry. sau un vin alb sec de la noi. pritena mea a marinat un pui dupa astfel de retete traduse dupa ureche si a ajuns sa il arunce.

Carmen spunea...

Anonim, traducerea nu a fost facuta dupa ureche, intr-adevar reteta autentica este cu rice wine. Dar uneori unele ingrediente pot fi inlocuite in mai multe feluri. Te asigur ca daca reteta nu iesea foarte buna si cu otet, nu avea ce cauta pe blog :)